EN     BG
 

ВИДОВЕ И СЕЗОНИ НА ТРЮФЕЛИТЕ
Трюфелите са вид гъби. Според вътрешния и външния си вид те се разделят на две групи – черни и бели. Най-ценното от всичко е уханието на трюфелите, техният аромат и вкус, който е специфичен за всеки различен вид. Трюфелите не са като другите гъби растат не върху, а под земята. Затова за тях са необходими специално обучени кучета, които ги откриват и изравят.

Има различни видове трюфели, някои се считат за най-ценени (и често се характеризира с по-висока покупна цена). Тук са най-известните видове, основните характеристики за всеки един от тях и времето от годината, когато можете да ги намеритe.

Какво представляват трюфелите?
Трюфелите са гъби, които растът под земята, в близост до някои конкретни видове дървета или храсти, с които живеят в симбиоза, взаимен обмен на някой хранителни вещества, от съществено значение за живота им. В България има над петнадесет вида трюфели, но само малцина от тях са годни за консумация и имат търговско значение.

Къде са те?
Наличието на трюфели е обвързано с дървесни видове и храсти, с които обменя подхранване. Най-често срещаните в България са дъбове, върби, тополи, липи, борови дървета. Всеки трюфел обаче има специфична среда за израстване и, като цяло, най-ценните трюфелите са още по-редки. В България има голямо разнообразие от гори, където можете да намерите почти всички видове ценни трюфели . Трюфелите се събират с помощта на специално обучени кучета.


TUBER MAGNUM PICO
БЯЛ ТРЮФЕЛ

Той се счита за най-ценният  трюфел, защото има голямо търговско значение.

Период на зреене: От 1 Октомври до 31 Декември

Характеристика: Външната повърхност е гладка и по-малко "кадифена”. Цветът варира от бледо кремаво до охра. Вътрешната част е жълтеникаво бяла, с кафеникави нюанси . Нейният аромат го прави уникален. Белият трюфел, обикновено живее в симбиоза с липи, дъбове, върби и тополи.

Размерът на белият трюфел варира от големината на орех до голям портокал.

Най-разпространен е: Италия, Сърбия, Румъния,Унгария намирани са и единични бройки и в България.

TUBER MELANOSPORUM VITT.
ЧЕРЕН ЗИМЕН ТРЮФЕЛ ИЛИ PÉRIGORD
В търговско равнище се счита за най-ценен след белят трюфел (Tuber Magnatum pico)

Период на зреене: От 1 Декември до 31 Март

Характеристика: Външната повърхност е доста гладка и кръгла с многоъгълни брадавици, черно кафяво с нюанси на ръжда, докато вътрешноста е ясно изразена. Неговият аромат е много интензивен и приятен.
Този вид трюфел обикновено живее в симбиоза с дъб, черен габър и леска и расте в полупланинските и планинските райони.

Размерът може да достигне и дори да надвиши тази на една голяма ябълка.

Най- разпространен е:Франция и някой части на Италия

 

TUBER AESTIVUM VITT.
ЧЕРЕН  ЛЕТЕН ТРЮФЕЛ ИЛИ SCORZONE

Период на зреене:от 1 май до 31 август

Характеристика: Външната повърхност е черна с големи пирамидални брадавици, докато вътрешноста е светло кафява на цвят, с многобройни белезникави вени.

Летният трюфел живее в симбиоза с много горски видове, сред които са: дъб, бор, бук, габър, бреза, леска и др.
Има много деликатен и приятен аромат, напомнящ на лешници.

Размерът
варира от тази на орех до тази на портокал, но и много често се срещат и по-големи екземпляри, обикновено е с кръгла форма.

Разпространение: Това е най-разпространеният трюфел в България, както и в Италия, Сърбия, Румъния, Унгария и др.


TUBER UNCINATUM
ЧЕРЕН ЕСЕНЕН ТРЮФЕЛ ИЛИ BURGUNDY

Период на зреене
: от 1 Септември до 31 Декември

Характеристика:Външната повърхност много прилича на летният трюфел (Tuber Aestivum Vitt), докато вътрешността е тъмно шоколадово кафява на цвят, с многобройни вени. Има силен и приятен аромат.
Черният есенен трюфел, живее в симбиоза с дъб, габър,липа,бор,смесени гори и др.

Размерът варира от лешник до този на портокал и по рядко по големи екземпляри.

Разпространение:Има го в България.


TUBER BRUMALE VITT.
ЧЕРЕН ЗИМЕН ТРЮФЕЛ

Период на зреене: от 1 януари до 15 март

Характеристика:Много често се бърка с черният трюфел (Tuber Melanosporum), защото те споделят същото местообитание и живее в симбиоза с един и същи вид на растенията. Външно е покрит с кафеникаво черен цвят и по-малки брадавици. Вътрешността му е тъмнокафява със силно изразени бели вени. Мирише на индийско орехче и расте под широколистни дървета.


Разпространение:Има го в България.

TUBER BORCHII VITT. ИЛИ BIANCHETTO
БЯЛ ТРЮФЕЛ
Период на зреене: от 15 Януари до 30 Април

Характеристика:
Външната повърхност е гладка, а цветът може да варира между бяла охра и оранжево тъмно. Вътрешната част е  червеникаво-кафява с бели вени. Миризмата е силна и приятна и напомня на чесън.
Размера варира от грахово зърно до орех. Този вид трюфел живее в симбиоза с  широколистни и иглолистни дървета.


Разпространение:Има го в България и много често срещан в Европа

TUBER MACROSPORUM VITT.
ЧЕРЕН ТРЮФЕЛ

Период на зреене:от 1 Oктомври до 15 Януари

Характеристика: Външно е с червеникаво-кафява структура,понякога с ръждиви петна,повърхността му е гладка и има малки брадавици. Вкуса и аромата са много подобни на белият трюфел (Tuber Magnum Pico)
Този вид трюфел расте в симбиоза с липа, дъб, топола и леска и др. Размера варира от грахово зърно до орех и много рядко по големи екземпляри.
Разпространение: Има го в България

 

КУЧЕТА ТЪРСАЧИ

Обучението на куче за трюфели е дълъг и продължителен процес, който отнема много време, повторения и постоянство.Кучето трябва да бъде в състояние да се адаптира към всички видове трюфели във всяка ситуация на околната среда. Виж повече...
РЕЦЕПТИ

Трюфели са един от най-добрите подправки. Добре е да се използват пресни, напълно узрели. На Вашето внимание предлагаме интересни рецепти с трюфели. Голяма част от трюфелите можете да закупите от нашия онлайн магазин. Виж повече...